Overslaan en naar de inhoud gaan

Vergunningverlener waterkwaliteit

Richting(en): Engineering / Techniek, Management |
Niveau: HBO & WO
Locatie: Haarlem
Vooraanmelden
Vooraanmelden

Vergunningverlener waterkwaliteit

Zelfstandig werken aan complexe dossiers van bedrijven die vallen onder de Sevoso richtlijn. Dat is wat jij doet als vergunningverlener waterkwaliteit van de in Haarlem gevestigde afdeling Vergunningverlening. Je richt je hierbij op bijvoorbeeld olieterminals in het Amsterdamse havengebied en op actuele onderwerpen als Zeer Zorgwekkende Stoffen. Klinkt dit interessant? Lees dan snel verder!

Hoe jij bijdraagt in jouw rol als vergunningverlener
Ingewikkelde vergunningsaanvragen, -actualisaties en -wijzigingen van de IPPC bedrijven in jouw regio: je pakt ze probleemloos zelfstandig op. Je werkt altijd aan meerdere vergunningen tegelijkertijd. De belangen in het Noordzeekanaalgebied zijn groot. Kunnen en willen deze bedrijven de uitstoot van schadelijk stoffen verder beperken? En hoe houden we milieu en economie in balans? Wat betekenen de energie-transitie en de circulaire economie voor jouw regio en jouw werk? Dat zijn de vragen waarmee jij te maken hebt. Tijdens het verleningstraject overleg je met allerlei partijen, bijvoorbeeld met de milieu managers van de bedrijven en andere bevoegde gezag zoals de provincie en de waterschappen. Ook heb je veel contact met collega’s, zoals handhavers en de vele experts binnen Rijkswaterstaat bij wie je terecht kunt voor specialistische informatie over bijvoorbeeld emissies of de nieuwste zuiveringstechnieken.

Dit is waar jij voldoening uit haalt
Vanwege het dynamische werkveld is iedere werkdag weer anders. Zo komt het voor dat je op maandag druk bent met een verzoek van een bedrijf om hun vergunning te wijzigen. Je grijpt dit moment aan om de vergunning direct te actualiseren op Zeer Zorgwekkende Stoffen en de nieuwste technische mogelijkheden. Dinsdag spar je met een collega van de afdeling Handhaving over de metingen die gedaan zijn bij één van jouw bedrijven. De woensdag geeft wat rust, dus werk je je mail bij en kijk je met een collega via Microsoft Teams naar het afdelingsdashboard. Op donderdag heb je een vooroverleg bij een groot chemisch bedrijf over een ingewikkelde lozing. Zo zie je erop toe dat er straks een goede aanvraag voor een nieuwe vergunning komt. Vrijdag staat in het teken van je opleiding Waterkwaliteit. Samen met collega’s doe je de laatste inzichten op over het beoordelen van de best beschikbare technieken binnen de Europese Unie.

Wat wij aan jou waarderen

 • je bent in staat om verbindingen te leggen en samen te werken binnen Rijkswaterstaat en daarbuiten;
 • je bent een pionier: regelmatig heb je te maken met nieuwe wetgeving en chemische processen waar de norm nog niet van gesteld is;
 • je hebt stevige communicatieve en sociale kwaliteiten: je zoekt interactie met anderen, kan je mening goed verwoorden en weet je goed mondeling en schriftelijk uit te drukken;
 • je kunt goed reflecteren op jezelf en op anderen: je bent goed in staat na te denken over je eigen gedrag en dat van anderen en past dit aan wanneer nodig en geeft anderen feedback.

Solliciteer direct, wij kijken ernaar uit! Een eerste kennismaking kan wat ons betreft snel plaatsvinden. Wil je eerst inhoudelijk meer weten over de functie? Bel of app dan met Ard Wolters, afdelingshoofd Vergunningverlening, via 06-50896734. Hij vertelt je graag meer!

Functie-eisen

 • je hebt een hbo- of wo-diploma in een relevante richting zoals chemische technologie of milieumanagement;
 • je beschikt over basiskennis van chemie of procestechnologie;
 • je beschikt over kennis van relevante wet- en regelgeving, waaronder de Waterwet, het Besluit risico's zware ongevallen en andere relevante algemene maatregelen van bestuur;
 • je hebt minimaal een tot twee jaar ervaring met aspecten rond vergunningverlening in relatie tot (grotere) IPCC en/of chemische bedrijven;
 • je hebt bij voorkeur inzicht in de concrete ontwikkelingen rondom de Omgevingswet.

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau Schaal 10
Salaris Min €2957 - Max €4707 bruto per maand. Het genoemde salaris is gebaseerd op een volledige werkweek.
Dienstverband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Minimaal aantal uur per week 32
Maximaal aantal uur per week 36

Rijkswaterstaat is een aantrekkelijke werkgever. Dit komt ook tot uiting in onze arbeidsvoorwaarden. Wat bieden wij jou?

 • een passend maandsalaris (fulltime is 36 uur per week);
 • diverse verlofregelingen en de mogelijkheid om meer of minder te werken;
 • hybride werken;
 • studiefaciliteiten en persoonlijke ontwikkeling.

Je kan je arbeidsvoorwaardenpakket gedeeltelijk zelf samenstellen door het Individuele Keuze Budget (IKB) Het IKB bestaat uit geld en uren. Je kan zelf kiezen wanneer je het geld uitbetaald wilt hebben. De IKB uren kan je opnemen, deels laten uitbetalen of opsparen voor later. Ook kan je het IKB inzetten voor fiscaal vriendelijke doelen.

Wij vinden het belangrijk dat je zowel op je werk als privé lekker in je vel zit. Wil jij even sporten in je lunchpauze? ‘s Middags je (klein)kind van school halen en ‘s avonds je werk afmaken? Een overleg online bijwonen vanuit huis, omdat er een loodgieter langskomt? Bij ons kan je hybride werken als je functie dat toelaat. Je kan een thuisvergoeding ontvangen en er zijn voorzieningen voor het ergonomisch inrichten van je thuiswerkplek.

Bijzonderheden

 • je standplaats is Haarlem. Bij Rijkswaterstaat stimuleren we het hybride werken. Werk in overleg met je leidinggevende en collega’s vanuit huis of op locatie wanneer je functie dit toelaat;
 • de (online) selectiegesprekken vinden doorlopend plaats;
 • bij voldoende geschikte reacties kan de vacature eerder sluiten;
 • een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

Talent als basis, diversiteit als kracht
Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland. Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen wij jou graag uit, als jij je herkent in deze vacature, om te solliciteren.

Solliciteren: eerst online, daarna op locatie
Heb je binnenkort je eerste kennismakings- of sollicitatiegesprek? Deze vindt bij voorkeur online plaats. Daarmee stimuleren wij ‘slim’ reizen. Zo dragen we bij aan minder druk op snelwegen en OV én minder CO2-uitstoot. Heb je toch liever een gesprek op een van onze kantoren? Laat het ons weten, dan kijken we natuurlijk wat mogelijk is.

Ben je toe aan het gesprek voor de 2e ronde of het arbeidsvoorwaardengesprek? Dan ontvangen wij je graag op locatie. Heb je dit gesprek liever online? De recruiter inventariseert wat jouw wensen zijn waarna een definitieve afspraak wordt gemaakt.

Vragen?
Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met onze recruiter of kijk op onze website voor meer informatie.

 

Jouw toekomstige afdeling

Wil jij werken bij Rijkswaterstaat binnen West-Nederland Noord (WNN)? Deze regio is verantwoordelijk voor het onderhoud, het beheer en de aanleg van (snel)wegen en hoofdvaarwegen in de provincie Noord-Holland. Kenmerkend is de sterk politiek-bestuurlijke omgeving, die ook landelijk actief en invloedrijk is.

Tot 2030 staat WNN voor de grootste onderhoudsopgave ooit: de renovatie en vervanging van twaalf bruggen, drie tunnels, drie wegen, vijf sluizen en het grootste gemaal van Europa, in IJmuiden. Daarnaast wordt de komende jaren ruim negentig kilometer snelweg vernieuwd en grotendeels vervangen door stiller asfalt. Veiligheid, leefbaarheid en doorstroming: dat is waar WNN voor staat.

In totaal werken een kleine 300 mensen binnen WNN, verspreid over drie directies: Netwerkontwikkeling, Netwerkmanagement en Bedrijfsvoering.

Vergunningverlening West-Nederland Noord
De afdeling Vergunningverlening treedt namens de minister van Infrastructuur en Waterstaat op als bevoegd gezag in het beheergebied West-Nederland Nood van Rijkswaterstaat. De vergunningen die wij beoordelen en afgeven omvatten (chemische) waterkwaliteit, nautische vergunningen, activiteiten rondom de rijkswegen, waterkeringen en buitendijkse activiteiten. Wij zijn als afdeling vroegtijdig en proactief betrokken bij de omgevingsstrategie en ruimtelijke ordeningsplannen van externe partijen zoals chemiebedrijven, en bij aanleg- en onderhoudsprojecten van Rijkswaterstaat. Op onze afdeling heerst een open en collegiale sfeer.

Other possibilities

werken-bij-rijkswaterstaat
Aanmelden tot en met

Adviseur intern opdrachtgeverschap

Engineering / Techniek

Rijkswaterstaat - Haarlem, Rotterdam, Arnhem

Kun jij ervoor zorgen dat we een professionele opdrachtgever zijn voor onze projecten? Vind je het een uitdaging om ervoor te zorgen dat een project financieel op orde is? Wil jij een sparringpartner en verbinder zijn voor jouw eigen regio en de landelijke uitvoeringsonderdelen van Rijkswaterstaat? Ben je in staat om strategisch te handelen en om te adviseren in een complexe politiek-bestuurlijke omgeving? Dan zoeken we jou!

Hoe jij bijdraagt in jouw rol
Rijkswaterstaat werkt de komende jaren aan vervanging en renovatie van de bestaande infrastructuur. Veel bruggen, tunnels, sluizen en viaducten zijn gebouwd in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw. Ze zijn door de jaren heen intensief belast door steeds meer en steeds zwaarder verkeer. Dit vergroot de kans op storingen, zij-invliegers en daarom worden ze nu vernieuwd.

Wat ga je doen?
Bijdragen aan inhoudelijke, organisatorische en strategische processen gericht op opdrachtverlening, scopemanagement én de oplevering van projecten. Je bereidt bestuurlijke overleggen voor, houdt de governance in de gaten en onderhoudt belangrijke relaties. Daarnaast bewaak en controleer je de inhoudelijke projectvoortgang en ben je verantwoordelijk voor de interne opdrachtverlening van opdrachten voor projecten en contracten.

De interne opdrachtgever, een afdelingshoofd of directeur, kunnen rekenen op jouw ondersteuning bij het krijgen en houden van overzicht op het portfolio van uit te zetten en uitstaande opdrachten. Hierbij werk je nauw samen met de asset managers en het projectteam Programma’s Projecten en Onderhoud (PPO). Je borgt de kaders van tijd, kosten, kwaliteit en risico’s. Samen met jouw collega’s zorg je voor de terugkoppeling aan het directieteam en de hoofd ingenieur directeur (HID) over de productie.

Dit is waar jij voldoening uit haalt
Als adviseur interne opdrachtgever maak je afspraken met de interne uitvoeringsorganisatie (de Werf) over de uitvoering van geprogrammeerde maatregelen, voor verstoringen, opdrachten van derden en zij-invliegers.

Op basis hiervan zorg je voor het:

 • opstellen van de meerjarige werkplanning;
 • afstemmen van de maakbaarheid van de opdrachten;
 • monitoren van de (financiële) voortgang en de gevraagde besluitvorming van het project of contract;
 • overleggen met collega’s van andere afdelingen of organisatieonderdelen die de financiële gegevens, kaders of voorwaarden bijhouden en/of kennen;
 • controleren en input leveren ten behoeve van de financiële voortgang van het project zodat de projectrapportages op orde zijn;
 • overleggen met de Bestuursstaf en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de beschikbare middelen, waar nodig.

Wat wij aan jou waarderen
Jij staat stevig in je schoenen, je kunt snel en strategisch schakelen en staat voor je project. Zowel mondeling als schriftelijk moet je het management kunnen adviseren en om daarvoor de juiste informatie te hebben zal je zelf ook proactief aan de slag moeten gaan om je portfolio op orde te hebben en te houden. Tegengestelde belangen doen jou daarbij niet van het beheerdersbelang en jouw advies afwijken. Jouw schriftelijk advies kan op het bureau bij de minister terecht komen: ze zijn daarom van hoog niveau, afgestemd met de nodige interne diensten en je staat voor wat je schrijft, ook als ze onder hoge druk tot stand komen.

Wil je meer weten over de vacatures?
Bel of app met Carolien Molenaar, adviseur Werving en Selectie, via 06-24837885. Zij staat je graag te woord.

Wil je meer lezen over onze projecten?
Binnen Rijkswaterstaat werken we aan een grote diversiteit aan projecten. Lees meer over de bouw van een windpark of een zandsuppletie voor het in stand houden van de waterveiligheid van de zeewering (duin, strand en vooroever) of het onderhoud van onze stormvloedkeringen, tunnels of wegen.

Vacaturenummer: SCM-22-012

Adviseur intern opdrachtgeverschap
werken-bij-rijkswaterstaat
Aanmelden tot en met

Cost engineer industriële automatisering

Engineering / Techniek

Rijkswaterstaat - Amsterdam

Ga jij voor kwaliteit en ben je altijd op zoek naar verbetermogelijkheden? Wil je met jouw kostenramingen en -adviezen bijdragen aan maatschappelijk relevante grond-, weg- en waterbouwprojecten? Wil jij met jouw expertise samen met de Kostenpool van Rijkswaterstaat het verschil maken in de industriële automatisering en elektrotechniek? Dan gaan we graag met jou in gesprek!

Hoe jij de Nederlandse infrastructuur veiliger gaat maken
Vanuit de Kostenpool, onze centrale groep cost engineers, ga je binnen diverse projecten aan de slag. Bijvoorbeeld projecten op het gebied van aanleg, renovatie en onderhoud van tunnelsbeweegbare bruggen en sluizen en dynamisch verkeersmanagement. Je bent in deze projecten verantwoordelijk voor de advisering over en ontwikkeling van de vakgebieden industriële automatisering en elektrotechniek. Dit betekent in jouw rol:

 • leveren van kostenramingen en adviezen voor de bewegende delen in de technische installaties binnen complexe projecten en projectclusters;
 • bewaken van de haalbaarheid, de evaluatie en juiste toepassing van adviesproducten;
 • borgen van de gemaakte afspraken met de opdrachtgever;
 • realiseren van functionele en operationele ketenafstemming, in samenwerking met anderen.

Dit is waar jij voldoening uit haalt

 • op strategisch niveau nadenken over hoe we op een maatschappelijk verantwoorde manier omgaan met ons budget;
 • analyseren, doorrekenen en maken van afwegingen over plannen en berekeningen;
 • initiëren en bijdragen aan de vernieuwing, uniformering en standaardisering van processen, methodes en systemen;
 • resultaten behalen in de dagelijkse werkzaamheden door samen met jouw collega's te verbinden, ontdekken en samen te werken;
 • bevorderen van jouw eigen professionaliteit door relevante vaktechnische ontwikkelingen bij te houden.

Zo heb je continu actuele technische en kostenkennis paraat. Je maakt samen met de kostenpool en jouw expertise binnen Rijkswaterstaat het verschil.

Wat wij aan jou waarderen
Door je ruime technische en financiële ervaring kun je strategische processen vertalen naar tactisch beleid. Je houdt door een goede planning het overzicht over verschillende projecten en kan door een goede organisatie prioriteiten stellen. Door jouw sterk analytische vermogen doorgrond je snel vraagstukken waardoor je processen en procesverbeteringen ziet en zo tot een adequate conclusie komt.

Met jouw resultaatgerichte houding maak je concrete afspraken om uiteindelijk het beoogde project te kunnen opleveren. Daarnaast ben je je bewust van de (in)formele regels, verschillende posities, gevoeligheden en krachtenvelden binnen en buiten de organisatie en handel je hiernaar.

Meer weten?
Solliciteer direct, wij kijken ernaar uit! Wil je eerst verder praten over de functie? Bel of app dan met Femke Braaksma, afdelingshoofd Kostenpool, via 06-11526439 of voor meer inhoudelijke informatie bel of app Gerard Appelman, cost engineer industriële automatisering en elektrotechniek, via 06-51507043.

Wil je meer weten over de projecten en de werkzaamheden?
Kijk hier mee naar een interview met Sander Kuipers, kostenadviseur, om meer te weten te komen over wat er allemaal bij komt kijken bij de Kostenpool. Nieuwsgierig naar mogelijke projecten? Lees hier over één van onze projecten 'A29: renovatie Heinenoordtunnel'.

Cost engineer industriële automatisering
Aanmelden tot en met

Adviseur industriële automatisering

Engineering / Techniek

Rijkswaterstaat - Assen

Wil jij bijdragen aan de vlekkeloze werking van de industriële automatisering van onze infrastructurele objecten in Noord-Nederland? Ben je in staat om de onderhoudsbehoefte inzichtelijk te maken? Ben je analytisch en kun je goed samenwerken met anderen? Ben je daarnaast in staat om een technisch inhoudelijk advies te schrijven? Dan zoeken we jou!

Hoe jij de Nederlandse infrastructuur veiliger gaat maken
Bij Rijkswaterstaat (RWS) in Noord-Nederland (Friesland, Groningen en Drenthe) zijn er diverse wegen, bruggen en sluizen, radarsystemen, scheepvaartbegeleiding en veerinrichtingen. Onze natte en droge infrastructuur is altijd in beweging en vraagt constant aandacht om het veilig en betrouwbaar te houden.

Als adviseur industriële automatisering (IA) ben je verantwoordelijk voor het goed (blijven) functioneren van onze objecten. Welke onderhoudsbehoefte is er voor de korte termijn en voor de komende jaren?

Wat ga je doen?

 • risico gestuurd inzichtelijk maken van de onderhoudsbehoefte; met jouw sterk analytisch vermogen heb je een scherp beeld van hoe het beheer van de assets eruit moet komen te zien;
 • opstellen van een instandhoudingsplannen voor de lange termijn, samen met de asset manager, zodat het voor de komende jaren helder is op welke wijze de staat van onze objecten op orde blijft;
 • geven van opdrachten voor inspecties en maken van een programmering (inzicht in onderhoud), zodat er voor de komende jaren voldoende financiën gereserveerd zijn.

Welke projecten er zijn? In Groningen werken we aan de ringweg en zijn we bezig met het vernieuwen van de IA van onze bruggen en sluizen in de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl (HLD). Het gaat hier qua IA om complexe bediening- en besturingssystemen waarmee we de bruggen en sluizen op afstand kunnen bedienen.

Dit is waar jij voldoening uit haalt
De taken waarvoor je wordt ingezet, richten zich onder andere op de deelgebieden van asset management. Je kunt hierbij denken aan instandhoudingsplannen, cyber security, configuratiemanagement, softwarebeheer en een oplossingsgerichte aanpak bij storingen en het controleren van het technisch constructie dossier.

Je draagt bij aan de beoordeling van de betrouwbaarheid van de automatiseringssystemen en de bijbehorende componenten. Hierbij gebruik je storingsanalyses, de resultaten van testen, inspecties en relevante regelgeving met standaarden voor beveiliging en bediening- en besturingssystemen.

Wat wij aan jou waarderen
Je bent in staat om te werken binnen het politieke krachtenveld van de organisatie. Je weet technische problemen zowel mondeling als schriftelijk te vertalen naar de risico's voor en effecten op de projecten van Rijkswaterstaat en kunt duidelijk advies geven over de mogelijke oplossingen.

Je bent succesvol in het coördineren van projecten, je bent klantgericht en je kunt goed plannen en organiseren. De verbetering van kaders, werkwijzen en standaarden binnen de organisatie vind je een uitdaging; je stelt kritische vragen en je vindt het leuk om buiten vaste kaders te denken.

Je draagt bij aan het delen en ontwikkelen van kennis op het vakgebied. Zo kun je bijvoorbeeld deelnemen aan de Community of Practice industriële automatisering of de specifieke werkgroep Machineveiligheid. Daarnaast vind je het belangrijk om jezelf continu te blijven ontwikkelen.

Wil je meer informatie over deze vacature?
Bel of WhatsApp met Justin Migchelbrink, adviseur industriële automatisering, via 06-21146640 of Rinie Platerink, teamleider, via 06-52563738. Zij staan jou graag te woord!

Wil je meer lezen over onze projecten?
Lees hier meer over de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl, radarsystemen en marifonie.

Adviseur industriële automatisering